Vehmaan hautausmaa

Kirkkotie 14, 23210 Vehmaa

Vehmaan hautausmaa

Vehmaan hautausmaa levittäytyy keskiaikaisen Pyhän Margareetan kirkon ympärille. Se sijaitsee Y-tien 194 välittömässä läheisyydessä.

Hautausmaalla on keskiaikaisen kellotapulin alaosa, jossa on nykyään lämpökeskus ja WC. Hautakappelit 1800-luvulta kuuluvat suvuille Stackelberg (Piiloinen) ja Eneskjöld (Nuhjala ja Koski). Uusi kellotapuli on valmistunut 1826, sen kaksi kelloa ovat 1700-luvulta. Tapulin lähellä on ansiokkaan suomenkielen harrastajan, tohtori Samuel Roosin ja postillantekijän, kappalainen Antti Björkqvistin haudat. Kuoriseinän lähellä on keskiaikaisen piispa Bero II Balkin muistomerkki.

Lähellä hautausmaan länsipäätä on ”Lännen lokari” Hiski Salomaan leposija.

Sankaripatsas on Jussi Vikaisen työtä. Talvisodassa kaatuneet on haudattu kirkon eteläseinustalle, jatkosodan sankarivainajat kirkon länsipuolella kahdelle alueelle.