Uutislistaukseen

stackelber.jpg Stackelberg-suvun puinen vaakuna ja muistolaatta kiinnitettynä Vinkkilän seurakunnan tiiliseinään.

Stackelberg-suvun epitafi luovutettiin Vehmaan seurakunnalle

26.8.2021 22.33

Vapaaherrallinen Stackelberg-suku luovutti Vehmaan seurakunnalle 25.8.2021 epitafin muistoksi niistä vuosista, jolloin suku vaikutti Vehmaalla.  Epitafin luovutti seurakunnalle Stackelberg-suvun edustaja Sakari Vase, jonka äiti Birgit oli syntyjään vapaaherratar Stackelberg.

Vapaaherrallinen Stackelberg-suku vaikutti Vehmaalla vuosina 1794 - 1876 ja omisti mm. Piiloisten (Johannisberg) kartanon sekä rakennutti Vehmaan hautausmaalla edelleen sijaitsevan hautakappelin. Ajatus epitafin lahjoittamisesta heräsi, kun suku vuonna 2014 antoi laittaa sukukappelin seinälle Vehmaan punaisesta graniitista valmistetut muistolaatat, joihin on kaiverrettu suvun vaakuna sekä kappeliin haudattujen nimet.

Epitafit eli muistotaulut sijoitettiin aikaisempina aikoina kirkkojen seinälle muistokirjoituksella varustettuna. Vehmaan kirkkoneuvoston päätöksestä epitafin sijoituspaikaksi valikoitui kuitenkin Vinkkilän seurakuntatalo.

Jurvalaisen käsityömestarin valmistamassa epitafissa on kuvattuna Stackelberg-suvun vaakuna. Mukana on lisäksi erillinen laatta, jossa on tietoa Stackelbergien Vehmaalla oloajasta. Teos itsessään on suomalaisen käsityötaidon hieno näyte.

Epitafin luovutti seurakunnalle 25.8.2021 Stackelberg-suvun edustaja Sakari Vase, jonka äiti Birgit oli syntyjään vapaaherratar Stackelberg. Teoksen vastaanotti seurakunnan puolesta kirkkoherra Antero Aaltonen.

Samassa yhteydessä luovutettiin seurakunnalle myös vapaaherra Fredrig Ulrik Berndt Otto Stackelbergin ja hänen vaimonsa Johanna Gustava os. Blomcreutzin muotokuvajäljennökset.