Vehmaan hautausmaa

Vehmaan hautausmaa

Kirkkotie 14, 23210 Vehmaa

Vehmaan hautausmaa levittäytyy keskiaikaisen Pyhän Margareetan kirkon ympärille. Se sijaitsee Y-tien 194 välittömässä läheisyydessä.

Ensimmäiset tiedot hautausmaasta ovat vuodelta 1659, jolloin se on aidattu. Sen jälkeen hautausmaata on laajennettu useita kertoja; ns. uuden puolen rakentaminen ajoittuu 1950-60-luvuille. Uuden ja vanhan puolen välissä on vielä nähtävissä pieni pätkä vanhaa muuria. Viimeisin laajennus uurna-alueineen rakennettiin 2009. 

Uusi kellotapuli kirkon koillispuolella on valmistunut 1826, sen kaksi kelloa ovat 1700-luvulta. Tyyliltään tapuli on lähinnä myöhäiskustavilainen; alaosa harmaata kiveä ja yläosa rappauksella peitettyä tiiltä. Kirkon eteläpuolella  on keskiaikaisen kellotapulin alosa, jossa on nykyään lämpökeskus ja WC. Oletettavasti 1500-luvulla rakennettu kellotapuli mainitaan ensimmäisen kerran 1645; sen jälkeen sitä korjattiin useampaan kertaan ennen uuden tapulin valmistumista.

Hautakappelit 1800-luvulta kuuluvat suvuille Stackelberg (Piiloinen) ja Eneskjöld (Nuhjala ja Koski).

Tapulin lähellä on ansiokkaan suomenkielen harrastajan, tohtori Samuel Roosin ja postillantekijän, kappalainen Antti Björkqvistin haudat. Kuoriseinän lähellä on keskiaikaisen piispa Bero II Balkin muistomerkki. Lähellä hautuamaan länsipäätä on "Lännen lokari" Hiski Salomaan leposija. 

Sankaripatsas on Jussi Vikaisen työtä. Sankarihaudat ovat jaettu kolmeen alueeseen. Talvisodassa kaatuneet on haudattu kirkon eteläseinustalle, jatkosodan sankarivainajat kirkon länsipuolella kahdelle alueelle; isompi alue on hautausmaan länsipäädyn välittömässä läheisyydessä. 

Esteetön kulku Esteetön kulku
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc