Uutislistaukseen

20200322_105945.jpg

Angelus-kellot soivat kutsuna rukoukseen

22.3.2020 07.45

Vehmaan kirkonkellot soivat jälleen tästä sunnuntaista alkaen joka aamu kello 7 ja joka ilta kello 18. Angelus-kellojen nimellä tunnettu tapa on peräisin katoliselta keskiajalta, jolloin kellojen soitolla muistutettiin seurakuntaa rukoilemaan kolmesti päivässä – aamu- ja iltarukouksen lisäksi myös keskipäivällä. 

Sana angelus viittaa enkelien tervehdykseen, joka on Neitsyt Marialle osoitetun rukouksen alussa. Angelus-kellot soitetaan kläppäämällä ison kellon kielellä yhdeksän kertaa kellon reunaan. Lyöntien määrä pohjautuu Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen kolmella naulalla; kolme lyöntiä kutakin naulaa kohti.

Vehmaalla kellot soivat aina maaliskuisesta marianpäivästä syys-lokakuun vaihteen mikkelinpäivään, joka tunnetaan myös enkelien sunnuntaina. Vehmaan kirkko on tiettävästi ainoa Suomessa, jossa tapa on säilynyt katoliselta ajalta näihin päiviin saakka. 

Myös tänä päivänä kellojen soitto muistuttaa meitä hiljenemään ja kääntymään rukouksessa Jumalan puoleen, pyytämään anteeksi rikkomuksiamme ja varjelusta elämäämme. Juuri nyt on erityisen tärkeää, että – kukin tahoillamme – yhdymme rukoukseen yhteisten asioiden puolesta, vaikkapa tutun Isä meidän -rukouksen sanoin. 

”…äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta. Sillä Sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.”

Lisää rukouksia löydät mm. kirkon www-sivuilta
Voit myös jättää oman rukousaiheesi esirukouspyyntönä rukoiltavaksi seurakunnan yhteisessä esirukouksessa.