Uutislistaukseen

Kristuskynttilä - Pääsiäiskynttilä

Kristuskynttilä palaa krusifiksin juurella

Kynttilä kuvaa meidän kristittyjen perinteessä monia asioita, kuten voittoa pimeyden voimista, valvomista, lämpöä, yhteyttä ja rukousta. Liekin sytyttäminen ja sen katselu on kuulunut jo varhain kristittyjen kokoontumisiin.

Kiirastorstain iltamessussa alttarilla palaa 13 kynttilää kuvaten Jeesusta ja opetuslapsia. Yksi kerrallaan ne sammutetaan, ensin Juudaksen kavaltajan joka poistuu jo viimeisen aterian aikana ja sitten jokaisen opetuslapsen kynttilä jotka Getsemanessa nukkuvat vaikka Jeesus heitä kehoitti valvomaan ja rukoilemaan. Tämän jälkeen alttari riisutaan ja puetaan mustaan, alttarille jää vain krusifiksi ja Kristuskynttilä, valot himmennetään ja ”Käy yrttitarhasta polku”-virsi alkaa soimaan...

Yksin alttarilla palava kynttilä kuvastaa kavallettua ja koko ihmiskunnan hylkäämää Jeesusta. Sama yksinäisyyden tunne saattaa olla joskus nykypäivän ihmiselläkin joka vastoinkäymisten ja riittämättömyytensä keskellä joskus tuntee olevansa maailman yksinäisin ihminen.

Pitkäperjantaina tuo Kristuskynttiläkin sitten sammutetaan ja alttarilla on lisäksi viisi punaista ruusua kuvaamassa naulan jälkiä kämmenissä tai ranteissa, naulan jälkiä jalkaterissä, ruoskan sivalluksia selässä, orjantappurakruunun aiheuttamia haavoja päässä ja keihään pistoa kyljessä. Pääsiäisaamuna sama kynttilä sitten tuodaan sytytettynä kirkkosaliin symboloiden Kristuksen ylösnousemusta, kynttilä sijoitetaan lukupulpetin viereen ja siinä se palaa jokaisessa jumalanpalveluksessa helluntaihin saakka.

Lopun vuotta pääsiäiskynttilä on kastemaljan vieressä ja sytytään aina kasteen ja hautajaisten yhteydessä. Paastonaikana ennen pääsiäistä pääsiäiskynttilä on sakastissa ja tuodaan kirkkosaliin vain kasteen yhteydessä. Tänä pääsiäisenä valitettavan harva pääsee itse kirkkoon kokemaan hiljaisen viikon tapahtumia mutta toivottavasti jokainen löytää jonkin tavan osallistua pääsiäisen sanoman kuulemiseen.

Hyvää pääsiäistä!

Simo Virtanen, Vehmaan seurakunnan suntio

(Kirjoitus on julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 9.4.2020)

10.4.2020 15.06