Uutislistaukseen

Alttarin edustalla kirkkoherra Antero Aaltonen vasemmalla, alban valmistaneet keskellä kukat käsissään ja m... Merja Alastalo, Pirjo Kaskinen ja Kirsti Lahtinen Vehmaan marttojen paikallisyhdistyksestä ojensivat kiitoskukat alban valmistaneille Liisa Heikkilälle ja Riitta Engstömille.

Uusi arkkualba palvelee siunaustilaisuuksissa

1.11.2020 16.19

Tänään uskonpuhdistuksen muistopäivänä otettiin Vehmaan seurakunnan käyttöön uusi pellavainen arkkualba. Arkkupeitteen lahjoittajana toimi Vehmaan marttojen paikallisyhdistys, joka yhdessä alban kutoneen Liisa Heikkilän ja sen kirjoneen Riitta Engströmin kanssa oli mukana jumalanpalveluksen aluksi järjestetyssä siunaushetkessä.

Arkkualba on tarkoitettu käytettäväksi siunaustilaisuuksissa arkun päällä. Sen käyttöä on esiintynyt 1100-luvulta aina 1800-luvun lopulle saakka. Viime aikoina arkkualbat ovat tulleet uudelleen käyttöön, ja vastaavia arkkupeitteitä on tällä hetkellä käytössä mm. Mynämäen seurakunnassa ja muissa lähiseurakunnissa. Alban päälle ei lasketa kukkia tai kukkalaite; siunauhiekkaa varten mukana seuraa erillinen hiekkaliina.

Alba on vastedes kaikkien seurakuntalaisten käytössä niin haluttaessa. Se mahdollistaa myös vaatimattomamman arkun käytön esimerkiksi tuhkauksen yhteydessä. – Alban tehtävä on moninainen. Se korostaa ihmisten samanarvoisuutta Jumalan edessä, kertoi kirkkoherra Antero Aaltonen ennen kuin siunasi arkkualban käyttöön.

Vehmaan seurakunnan arkkupeite on kudottu käsin pellavista, jotka Vehmaan marttojen puheenjohtaja Merja Alastalon mukaan on saatu lahjoituksena marttojen omista varastoista. Alban kummassakin päässä on valkeat applikaatiot: toisessa päässä lintuaihe, toisessa viljantähkät. – Oli aika vaikea valita aiheita. Halusin ottaa aiheeksi linnun, joka kuvaa vapautta lähtiessämme taivaaseen. Tähkät puolestaan kuvaavat kypsynyttä satoa, kertoi Riitta Ekström puheenvuorossaan.

Seurakunta kiittää Vehmaan marttojen paikallisyhdistystä ja alban toteuttajia lämpimästi saamastaan arvokkaasta lahjoituksesta.